İstanbul, Turkey
esatgozcu@gmail.com

Android Studio Ksoap2 ile Web Servis Kullanımı

Android Studio Ksoap2 ile Web Servis Kullanımı

Web Servisleri HTTP protokolü ile XML gönderip alarak iki uzak cihaz arasındaki iletişimi sağlayan bir haberleşme yöntemidir. XML olması sayesinde değişik platformalar ve programalama dilleri arasında haberleşme sağlanabilir. Web servislerinde veriler XML olarak tutulur ve SOAP kullanılarak bir yerden diğerine taşınır. Web servislerinin yapısı itibariyle farklı platformlarda çalışan uygulamar birbiri ile haberleşebilirler. Daha fazla teorik bilgi için internette arama yapabilirsiniz biz daha çok web servisin nasıl kullanabileceğimize bakacağız.

Bu makalemizde Ksoap2 kütüphanesini kullanarak Nüfüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sağlamış olduğu web servis üzerinden nasıl kimlik doğrulama işlemlerini gerçekleştirebileceğimize bakacağız. Web servisi ile ilgili işlemlerin yapılacağı siteye buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Öncelikle yeni proje oluşturalım ve Ksoap2 kütüphanesini aşağıdaki gibi projemize dahil edelim.

   

AndroidManifest.xml dosyamızı açıp aşağıdaki izni ekleyelim.

Gerekli kurulumları ve ayarlamaları yaptığımıza göre artık anlatıma geçebiliriz. Manuel olarak gelen activity_main.xml dosyamızı aşağıdaki gibi düzenleyelim.

activity_main.xml

Kullandığımız web servis isim ve soy isim bilgilerinin bütün harflerini büyük olarak göndermemizi istiyor aksi takdirde uygulamamız çalışmayacaktır aşağıdaki kodların arasında bunun önlemini nasıl alabileceğimizi anlattım. Ayrıca doğum tarihi değil doğum yılı olduğuna dikkat edelim yani 4 haneli bir sayı gitmesi gerekiyor.

MainActivity.java sınıfımızı aşağıdaki gibi düzenleyelim.

MainActivity.java

Böylelikle Ksoap2 kütüphanesi ile Web Servis işlemlerini nasıl yapabileceğimizi görmüş olduk. Kodlar arasında gerekli açıklamaları yaptım daha iyi anlayabilmek için projenin kaynak kodlarını indirerek alıştırma yapabilirsiniz.

Projenin kaynak kodlarını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

 

2 cevap

  1. ümit dedi ki:

    Çok yararlı ve anlatıcı olmuş emeğinize sağlık.

  2. Efe dedi ki:

    wcf gibi kanser bir servisle android’i bağlamam gerekti,bu saçmalığı 7 saat aradıktan sonra burada buldum,ayrıca progressdialog kullanmak güzel bir fikirmiş,teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir