İstanbul, Turkey
esatgozcu@gmail.com

Swift 4 ile Firebase Storage Kullanımı

Swift 4 ile Firebase Storage Kullanımı

Firebase Kütüphanesinin sunmuş olduğu Storage kullanımı sayesinde istediğimiz resmi depolama ve uygulamamızda gösterme olanağı sağlamaktadır. Bizde bu makalemizde basit bir uygulama yaparak nasıl yapabileceğimize bakalım. Öncelikle kullanacağımız Firebase Kütüphanesinin kurulumunun anlatıldığı bu makaleme ve Firebase Authentication anlatımının yapıldığı  bu makaleme göz atmanızı tavsiye ederim.

Kurulum videosunun anlatıldığı videoya göre ayarlamalarımızı yapalım sadece proje oluşuturuken Single View App yerine Tabbed App seçeneğini seçerek projemizi oluşturmaya dikkat edelim.

Firebase Authentication işlemlerini yapabilmemiz için aşağıdaki gibi aktif etmemiz gerekiyor.

Firebase Storage işlemini gerçekleştirebilmemiz için “media” adlı klasör oluşturuyoruz medyalarımızı bu klasör altında depolayacağız. Aşağıdaki şekilde oluşturuyoruz.

Projemizin genel şeması aşağıdaki gibi olacaktır.

Uygulamaya giriş yapan kişi öncelikle kayıt olacak kayıtlı ise giriş yapıp FirstViewController sayfasında resim yükleme işlemini gerçekleştirecek SecondViewController sayfasında resimler görüntülenecek uygulamanan genel işleyiş mantığı bu şekilde olacak. Öncelikle Authentication işlemini nasıl yapabileceğimize bakalım.

GirisVC.swift

Kullanıcımız giriş yaptıktan sonra resimleri nasıl yükleyebileceğine bakalım.

SecondViewController.swift

Resim yükleme işlemi tamamlandıktan sonra bizi otomatik bir şekilde resimlerin gösterildiği FirstViewController sayfasına yönlendirecek. Database yüklediğimiz resimleri nasıl görüntüleyebileceğimize bakalım.

FirstViewController.swift

İmport kısmında SDWebImage adlı bir freamwork kullandığımızı fark etmişsinizdir. Bu freamwork link şeklinde olan resimleri indirip otomatik bir şekilde uygulamamızda gösterme olanağı sağlamaktadır. Kullanımı çok kolay olan bu freamwork’ün kurulumuda oldukça kolaydır. Öncelikle kurulumunun ve kullanımının anlatıldığı siteye buraya tıklayarak göz atabilirsiniz. Kurulum aşamasında yaptığımız gibi Podfile klasörünü açıp  aşağıdaki satırı Firebase satırlarının altına yapıştırıyoruz.

Terminalde dosyanın konumunu açıp “pod install” komutunu çalıştırdığımız zaman SDWebImage adlı freamwork’ün yüklendiğini göreceksiniz. Son olarak info.plist adlı dosyamızda sağ tıklayıp “Add Row” diyerek “Privacy – Photo Library Usage Description” fotoğraf galerisine ulaşma iznini ekliyoruz.Böylelikle Firebase Kütüphanesini kullanara Storage işlemlerin nasıl yapabileceğimizi görmüş olduk.

Projenin kaynak kodunu buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir